Eten en drinken in Alanya

Turkije kent een zeer gevarieerde keuken, waarin iedereen wel iets lekkers kan vinden.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De variatie in de keuken dankt Turkije aan haar geschiedenis met vele veroveraars en daardoor veel invloeden, waaronder Griekse, Arabische en Kaukasische. Wanneer u alle smaken in de Turkse keuken wilt proberen kunt u dit het beste doen door als voorgerecht te kiezen voor mezeler, het Turkse broertje of zusje van de Spaanse tapas. U hebt de keuze uit allerlei kleine hapjes en salades, die meestal op een buffet gepresenteerd worden. Net als in vele andere landen kunt u in de kustplaatsen goede verse visgerechten krijgen. Wanneer u vis bestelt moet u niet vergeten vooraf de prijs en het gewicht van de vis af te spreken, anders zult u bij de afrekening voor een zeer onaangename verrassing komen te staan. Erg smakelijk zijn verder de traditionele stoofgerechten die met rund- of lamsvlees worden bereid. Aangezien moslims geen varkensvlees mogen eten, zult u geen gerechten met varkensvlees op de menukaart in Turkse restaurants vinden. Groenten worden vaak gevuld of gestoofd geserveerd. Het nagerecht in Turkije bestaat meestal uit vers fruit of ijs, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor baklava of sutlaç, een soort rijstpudding. Baklava en andere zoetigheden kunt u kopen in een zogenaamde pastana. Een uitstekend drankje om uw dorst te lessen is ayran, dat bestaat uit yoghurt, water en zout. Verder wordt in Turkije veel koffie, thee en rakı gedronken. In Alanya vindt u zowel in het centrum als bij de haven veel restaurants, waaronder diverse met een internationale keuken.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Eten neemt een belangrijke plaats in in het leven van Turken. Het is een echt sociale gebeurtenis en wanneer u rond etenstijd bij Turken thuis bent, zult u zeker uitgenodigd worden om te blijven eten. Het ontbijt in Turkije bestaat vaak uit brood, geitenkaas, komkommer, tomaat en olijven. Tussen de middag eten veel Turken warm. De hele dag door kunt u overal allerlei snacks krijgen, zoals de bij ons bekende Turkse pizza. De avondmaaltijd is de meest uitgebreide voor de Turken. Eetgelegenheden in Turkije zijn vanaf een uur of 11 in de ochtend geopend en blijven open tot de laatste gasten vertrokken zijn. De uitzondering is de ramadantijd. Tijdens de vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Restaurants zijn overdag gesloten en gaan pas ’s avonds open en dan wordt meestal alleen een speciaal vastenmenu geserveerd.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de meeste toeristische plaatsen vindt u moderne supermarkten waar u terecht kunt voor uw dagelijkse boodschappen. Bijna elke plaats heeft een wekelijkse markt waar u vers fruit en groenten kunt halen. In de toeristische plaatsen zijn supermarkten in het hoogseizoen zeven dagen per week open en vaak tot ’s avonds laat.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Turkije kent verschillende soorten eetgelegenheden. Het meest voorkomend zijn de lokanta, eenvoudige eetgelegenheden, waar u gestoofde en gegrilde maaltijden kunt eten. De meeste gerechten zijn kant-en-klaar en u kunt in vitrines aanwijzen wat u wilt hebben. Niet lang nadat u plaatsgenomen heeft wordt het eten geserveerd. In lokantas kunt u goedkoop, maar vaak zeer smakelijk eten. De pide salonus en kebap salonus zijn zeer eenvoudige eethuizen. In de pide salonus eet u met name deeggerechten in de kebap salonus kunt u terecht voor gegrild vlees en Turkse pizza. Chiquere gelegenheden en internationale restaurants kunt u in Alanya tevens vinden. Prijzen liggen hier vrij hoog, maar dat wil zeker niet zeggen dat u hier beter eet dan in de traditionele Turkse eettentjes.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het wordt afgeraden om in Turkije kraanwater te drinken. In supermarkten kunt u flessenwater kopen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Alanya: