Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Alanya.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

U betaalt in Turkije met de Nieuwe Turkse lira, welke onderverdeeld is in 100 kuruş. In toeristische gebieden wordt de euro ook geaccepteerd en sommige winkeliers hebben zelfs liever dat u met euro’s betaald en als u het goed aanpakt levert dit voordelige deals op. Geldautomaten zijn in de toeristische plaatsen wijdverspreid. Bedenkt u wel dat u per transactie kosten betaalt, dus het is voordeliger in één keer veel geld op te nemen. Creditcards worden in veel winkels en hotels geaccepteerd.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Alanya kunt u prima met uw mobiele telefoon bellen. Bellen kan ook met openbare telefoons. U betaalt dan met een telefoonkaart, die te koop is bij postkantoren en kiosken. Openbare telefoons zijn vaak te vinden op bus- en treinstations en op grotere pleinen.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voordat u naar Turkije op vakantie gaat is het verstandig na te gaan of de inentingen van u en uw kinderen in orde zijn. Het gaat met name om difterie, polio, tyfus en tetanus. Wanneer u gegrild vlees neemt, kunt u het beste vragen om goed doorbakken (iyi pişmiş) vlees, anders heeft u kans dat het vlees erg rauw is. In Turkije zijn openbare en particuliere ziekenhuizen. In particuliere ziekenhuizen werken meestal artsen die Engels spreken, terwijl het in openbare ziekenhuizen zo kan zijn dat de arts alleen Turks spreekt. De prijzen liggen in particuliere ziekenhuizen gemiddeld hoger dan in openbare ziekenhuizen, maar in deze laatste moet u soms lang wachten voor u aan de beurt bent op de Eerste Hulp. Wanneer u tijdens uw vakantie naar het ziekenhuis moet, kunt u het beste uw verzekeringsmaatschappij bellen, zodat zij u kunnen vertellen naar welk ziekenhuis u het beste kunt gaan. Het is raadzaam om een goede reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Overlegt u hierover met uw verzekeringsmaatschappij.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Turkije is een veilige bestemming, maar u dient op een aantal dingen te letten. Laat waardevolle spullen nooit ergens onbewaakt achter en berg ze bij voorkeur op in een kluis in uw accommodatie. Turkije kent al jaren een probleem met drugskoeriers. Vervoert u daarom nooit pakketjes voor vreemden; toeristen worden regelmatig als drugskoerier gebruikt. Past u op drukke plaatsen extra goed op uw tas en uw waardevolle spullen. Zakkenrollers werken vaak vanaf een langsrijdend voertuig, het kan daarom helpen de straatzijde van de stoep te vermijden en meer aan de binnenkant te gaan lopen. Tot slot wordt het afgeraden lifters mee te nemen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Alanya:

  • In Turkije kunt u veel last van muggen hebben. Neemt u dus goede insectenspray mee en wanneer u met kinderen reist kunt u eventueel een klamboe meenemen.
  • Turkije is een islamitisch land dit merkt u vooral wanneer u het binnenland intrekt. Wanneer u hier de weg kwijt bent of iets anders wilt vragen aan de plaatselijke bevolking spreekt u als vrouw dan altijd een vrouw aan en als man een man. Bent u als vrouw alleen op reis, dan is enige discretie ten aanzien van houding en kleding raadzaam. Te veel vrijpostigheid kan tot vervelende situaties leiden. Het leven van vrouwen en mannen is erg gescheiden in een land als Turkije. Zo zijn er cafés waar alleen mannen komen en cafés voor gezinnen en stellen.
  • Turken zijn over het algemeen bijzonder vriendelijk en u zult gastvrij ontvangen worden zolang u respect toont voor cultuur, religie en traditionele Turkse gewoontes en gebruiken. Probeert u ook vriendelijk te blijven tegen opdringerige verkopers. Groet beleefd en loop vervolgens resoluut door.
  • Het voltage bedraagt in Turkije 220 volt en over het algemeen passen Nederlandse stekkers op Turkse stopcontacten. Helaas komt stroomuitval regelmatig voor, maar gelukkig duurt het meestal niet lang voordat het probleem opgelost is.
  • Onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen, dat is het devies wanneer u gaat winkelen in Turkije. Wanneer u aan een onderhandeling begint en de verkoper op een zeker moment akkoord gaat, dient u de koop door te zetten. Het wordt als zeer onbeschoft ervaren wanneer u op dit moment alsnog besluit om het product waarover u onderhandeld heeft, niet te kopen.
  • Nudisme is verboden in Turkije.