Achtergrond van Alanya

Alanya ligt aan de zuidkust van Turkije aan de voet van het Taurusgebergte.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Alanya werd in de oudheid Coracesium genoemd. Het was een stad op de grens van de regio’s Kilikya en Pamphylio en de stad was afwisselend in handen van een van deze gebieden. Vanwege de gunstige geografische ligging en de haven groeide Coracesium uit tot een belangrijk piratennest. De piraten zorgden voor steeds meer problemen, maar de eerste pogingen van de Romeinen om hen te verdrijven mislukten. Uiteindelijk lukte het Pompeus in 65 v. Chr. in de slag om Coracesium de piraten te verslaan. De Romeinen heersten nu over de stad, totdat Antonius de leiding kreeg en Coracesium cadeau deed aan zijn geliefde Cleopatra. Het huidige strand ten westen van Alanya is naar haar vernoemd. Hierna volgde een tijd waar slechts weinig over bekend is. Uiteindelijk werd de stad veroverd door de Seldjoeken, waarna een bloeitijd aanbrak. Uit deze periode stamt de naam Alanya.Tijdens de Seldjoekse overheersing zijn de belangrijkste bouwwerken van Alanya gebouwd, waaronder het kasteel en de Rode Toren. In de 15de eeuw veroverden de Osmanen Alanya. In de jaren 50 van deze eeuw begint het toerisme in Alanya op gang te komen. De populariteit van de badplaats groeit door de jaren heen en tegenwoordig behoort de plaats tot één van de populairste bestemmingen in Turkije.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Alanya ligt aan de zuidkust van Turkije, ten zuidoosten van Antalya. De badplaats ligt aan de voet van het Taurusgebergte.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Alanya heeft zo’n 88.000 inwoners, waarvan de meeste moslim zijn.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De badplaats ligt in een bergachtige omgeving met in het achterland het Taurusgebergte met toppen die tot 3000 meter hoogte reiken. Voor de kust liggen enkele stranden van zand en fijngrind.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Architecturale hoogtepunten van Alanya zijn de burcht en de Rode Toren, welke beide in de Seldjoekse periode gebouwd zijn. Een bijzonder bouwwerk uit dezelfde periode is de karavanserai van Alarahan. Kenmerkend voor een islamitische stad als Alanya zijn moskeeën en hun minaretten.